Gósol – Saldes: Al voltant del Pedraforca

Ara fa uns quants dies que els caminadors de la secció de Muntanya de la nostra entitat varen fer una excursió pels voltants del Pedraforca. Es tracta d’anar des de Saldes fins a Gósol, és una excursió relativament curta però molt intensa i que requereix salvar un fort desnivell de mes de set-cents metres. Sortim de l’aparcament del Gresolet, un lloc espectacular ja que nomes anar a guaitar al mirador ja val la pena, i seguidament ja es comença la pujada, una forta marrada ens portarà fins a la Jaça dels Prats on hi ha el refugi Lluis Estassen on fem una curta paradeta, i seguim sempre cara amunt, a la nostra esquerra tenim les parets del Pollegó Superior on reconeixem la canal de Riembau, el Gat, el gran Diedre i alguna altra via d’escalada que alguns de la colla han realitzat en altres ocasions.

PEDRAFORCA 0054

La pujada és forta, ara ens desviem cap a l’esquerra per un llom rocós i després es troba un petit rierol, a partir d’aquí la pujada esdevé mes forta i cal agafar-ho en calma, entrem a la part final de la pujada i ja veiem el coll on per fi arribarem. Som al coll del Verdet, final de la pujada, aquí trobem gent que va al cim del Pedraforca per la canal del Verdet un lloc força freqüentat per cert, i encara que molts de la colla hi han pujat avui no és el cas. El dia és bastant fred malgrat el temps que som (mig setembre) ens cal abrigar, de fet està mig núvol i a dalt d’un coll sempre hi corren fresques.

PEDRAFORCA 0046

Per anar cap a Gósol agafem el camí carener que sempre cap a la dreta sembla allunyar-nos del nostre destí, és un camí força espectacular ja que es veuen les dues vessants de la muntanya, per un costat el Cadí, la fondalada del Gresolet i el Moixeró, per l’altra Gósol en primer terme molt avall i les muntanyes de la Catalunya central fins a Montserrat. El que si que hem perdut de vista és el Pedraforca que no el tornarem a veure fins que arribarem a Gósol, comença la baixada per unes praderies fins a trobar el bosc on en aquest temps s’hi troben bolets, el camí s’allarga i ja n’hi ha que tenen ganes d’arribar. Dinem en un prat i seguim la baixada fins a trobar una font, aquí hi arriben els cotxes però nosaltres seguim pel sender sempre cap avall fins arribar a les primeres cases del poble on tornem a veure el Pedraforca pel costat nord, és una altra perspectiva que no estem acostumats a veure ja que sempre el veiem venint de Berga.

A la plaça de Gósol fem una cervesa tot esperant que ens vinguin a recollir, i fins un altra.